Home Historie Nye kommunen
19
jul 11
Sist oppdatert 03. august 2011

Den nye byen

Der er virkelig overraskende hvor mye Pireus har vokst i løpet av det 19. århundre. Fra nesten å vøre ørken til den nest største byen i Hellas. Å ha en plassering i nærheten av hovedstaden har ført til at folk strømmer til området nesten uten stans. Men ikke bare det, på slutten av 1800 tallet kom det er stort antall fabrikker som gjorde Pireus til en ledende by, i tillegg til at den ble erklært til å være den ledende havnebyen i landet.

I tillegg ble det i 1869 etablert jernbaneforbindelse med Aten, og også med andre byer. Den industrielle utviklingen i området  fra 1860 til 1870, byggingen av kanalen i Korinth i 1893 gjorde Pireus mer strategisk enn noen gang. På slutten av 1800 tallet var det virkelig gode tider for Pireus: det var nye muligheter for alle som prøvde å tjene på byens virksomhet.

På slutten av dette århundre hadde Pireus vokst så mye at det var behov for mange nye bygninger. En byggeeksplosjon kom over byen i de følgende årene. Det ble bygd utdanningsinstitusjoner (grunnskoler, ungdomsskoler, Rallion Girls College, videregående skole -som startet i 1862-), kirker, børs, rådhus, teater, sykehus, pleiehjem, hjem for foreldreløse piker m.m.

På samme tiden gjennomgikk havneområdene betydelige ombyggingsarbeider med moloer, tørr-dokk o.s.v. med kapasitet til å kunne motta 2500 fartøyer for årlig å ta i land 1,500,000 tonn last. Men ikke bare handelshusene var avhengige av et velfungerende Pireus. Tilgang til en god havn med god kapasitet var også nødvendig for etableringsvirksomheten som fant sted i områdene rundt byen. Industribyggingen omfatter firma som L.Rallis Silk Mills, skipsverft, Vasiliades fabrikker, John McDowel og Varvour, Perrakis, Kouppas’ sølvverksted, Retsinas, Volanakis and Lyginos Textile Mills, Dilaveris teglverk, Metaxas, Pouris og Barbaressos Destilleries, Dimokas, Seferlis, Loumos og Panagiotopoulos møller osv.

Pireus sa adjø til 1800 tallet med et innbyggertall på 51 020 og som de fleste andre store byer kom elektrisiteten: gassbelysning i (1878) som ble erstattet med elektrisitet mellom 1903- 1904. I 1904 var tiden inne for tog  på strekningen Pireus - Athen.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer