19
jul 11
Sist oppdatert 20. juli 2011

Themistokles


For I tråd med Thukydides å kunne beskrive Pireus som “Hjertet for gresk handelsvirksomhet, hvor varer fra alle verdens land kommer inn”, må vi nok vente til tiden den aller viktigste prrsonen for utviklingen I Pireus entret arenaen, nemlig Themistokles. Det var han som hadde åpenbaringen om halvøyas fremtidige betydning, med sin store, naturlige havnmuligheter Cimon og Pericles fullførte hans ideer, og etter at deres prosjekter sto ferdig, fremsto Pireus som en av de fire blant “the four lands of Heracleion”.

Den gamle hovedhavna til Athen  var i Gulf of Faliro til 5th århundre BC, men var ganske middelmådig i forhold til Themistokles' ideer om en stor marinebase. Mellom 493 – 479 BC startet Thermistokles arbeidet med å bygge en forsterket havn, som nettopp med bakgrunn i sine naturlige forutsetninger kunne utvikles til å bli en betydelig maritim maktfaktor. Han brukte penger fra sølvminene i Laurion til finansiering av byggingen av 3 havner: Kantharos –for handelsfartøyer (teten var avhengig av å importere mel, mineraler og tre) og to havner til bruk for militære aktiviteter – Zea og Mikrolimano – hvor det lå 200 krigsskip. Det var disse skipene som ble benyttet i slaget ved Salamis (479 BC) mot perserkongen Xerxes.

Perikles videreførte utbyggingen av forsvarsverk og lot  i 460 – 450 reise “The Makra eiche” – den lange muren. Denne beskyttet veistrekningen Pireus – Aten landangrep hvor man forsøkte å avskjære kommunikasjonen mellom disse byene.

Arkitekten Hippodamus fra Miletus satte som sistemann sitt preg på byen. Rundt 450 BC satte man hans plan, som var inspirert av rektangulære former, ut i livet. Hippodamus trakk opp byens grenser og la rammene for lokaliseringen av offentlige, private og hellige steder. I det store og hele kan man si at byen har oppstått og fått sin form som resultat av blomstrende økonomisk liv, skapt gjennom utstrakt handelsvirksomhet.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer