Home Kultur Uteliv Rembetika
19
jul 11
Sist oppdatert 21. juli 2011

Rembetika

Rembetika har eksistert i ulike former siden begynnelsen av 1900-tallet. I 1923 møtte Hellas utfordringer da over 1.5 millioner greske flykninger kom fra Asia Minor. Mange dårlig planlagte byer vokste opp rundt Athen, Pireus og andre storbyer som et resultat av dette. Flykningene brakte med seg musikken sin, og dette fikk en voldsom effekt på den urbane greske musikken. Siden nedgangstidene i den moderne greske staten, lente den øvre og middels klassen seg mot den klassiske europeiske musikkstilen, mens på andre siden av det sosiale spekteret levde greske og byzantine tradisjoner videre. Den fattige arbeiderklassen hadde konstant kontakt med flyktningene og deres kultur. Musikerne i desse to kulturene utvekslet stadig musikalske idéer.

Rembetika har sin opprinnelse i munnlig tradisjon, der improvisasjon spilte en viktig rolle, både i musikken og teksten. Sangene startet alltid med en instrumental intro, taximi, der musikeren viste frem sine evner. Etter dette kunne sangen begynne, ofte med at sangeren improviserte tekst, noen ganger til en kjent tone, og nevnte folk i salen, og refererte til nylige hendelser av lokal interesse.

I 1920/30-årene kunne rembetika høres i mange forskjellige tekedes i Athen, Pireus og Thessaloniki. Disse stedene var hasjbuler der arbeidere, arbeidsløse og andre møttes for en kaffi og nyte argiles (vannpiper) av den beste hasj. Noenganger kunne en enslig mann stå opp og danse en zembekikodans.

ANIFORI
V. Georgoiou 47, Pasalimani, 4115819.

I NEA ELLAS
Pl. Ag. Dionisiou 12, Piraeus, 4620568.

LEFAKIS GEOR. REMBETASKER
Loudovikou 24, Piraeus, 010-417892.

O ONTAS TIS KONSTANTINAS
Om. Skilitsi 76, Piraeus, 4220459.
TO PROPOLEMIKON
Dervenakion 22, Piraeus, 4616408.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer