19
jul 11
Sist oppdatert 28. juli 2011

Kultur

Her er kontinuerlig arbeid med å bevare de tradisjonelle aktivitetene til øya. Disse har vært en del av øyas historie oppigjennom årene. Spetses tradisjoner kommer også fra fastlandet på grunn av nærheten til Peloponnes og at dets folk har kommet til øya.

Traditionelt bryllup på Spetses

Det tradisjonelle bryllupet på spetses krever av paret går til kirken sammen - selv om nå til dags kan en mannlig medlem av brudgommens familie følge henne - og dra hjem etterpå med venner og slektninger, ledet av musikere som spiller lutt og fiolin.

Religiøse festivaler er utigjennom året i mange av øyas kapeller. Vesperne, servicen og frelsen av det hellige brød finner sted fulgt av tradisjonelle gaver. Gjennom juli måned samles mange folk seg for å feire St. Marina, Panagia (Jomfru Maria), Kapsodematousa, St. Markella, St. Paraskevi, Profeten Elias, og i September på feiringer av Panagia Daskalakis og St. Mamandos, der barna lar små lys flyte på sjøen etter vespere. På våren er festivaler for Panagies of Elona og St. Georgios, som finner sted på Zogeria, der folkemusikere underholder med en bakgrunn av sjø og natur.

Karneval

I karnevaltiden, i følge tradisjonene, besøker folk de lokale husene i festlige kjoler. På den siste søndagen av karnevalperioden er det er stor fest på Klokkeplassen, der hundrevis av lokale og besøkende samles. Denne festivalen er organisert av kommunen. Høydepunktet av festen er brenningen av karnevalkongen i sentrum av plassen, etterfulgt av fyrverkeri. Den neste dagen, den reine mandagen, fortsetter tradisjonen med drageflyving og lokale fester i nabolaget av Sourbouti, Kounoupitsa og Kastelli.

Lokale arbeidsfolk feirer dagen av sin egen helgen som en familiefest. De mest berømte av disse er jegerfestene ved Panagia Daskalaki, sjåførfesten på St. Kristoffers dag, fiskermennene og sjøfolkets fest på St. Apostles og handelsmennenes fest på dagen for de tre Spetsiske helgenene.

Påske

På Spetses, som på alle andre greske øyer, inkluderes et fantastisk spetakkel av et fyrferkeri over hele himmelen, i tillegg de dypt religiøse sidene. På natten av Kristi himmelfart, har fiskermennene en gammel tradisjon med å brenne en liten båt ved kirken av Analypsi. Påskesøndag ettermiddag ved Kounoupitsa-plassen brennes en dukke som etterligner Judas, en svært gammel tradisjon som nylig har blitt tatt opp igjen av spetseren Panagiotis Mathios.

Festivaler og familiefester

Folk på Spetses har alltid elsket å synge og danse, og der er mange sanger fra Spetses som blir hørt på festivaler og familiefester. Der er også sanger brakt hit av seilere som spetsere har tilpasset sine tradisjoner. Spetsiske favorittdanser er Syrtos og Hasapikos.

Tradisjonelle folkedrakter

De tradisjonelle folkedraktene blir sett på alle de Egeiske øyene, i tillegg til på den peloponnesiske kysten ved Ermionida, med små forandringer. Mennenes drakter er av klassisk stil og består av nikkerser, en skjorte, en frakk til livet, og belte. Kvinnenes drakter består av hvit silkebluse med langt skjørt og belte, så vel som karakteristisk brodert hodesjal.

Blandt de mange typer populær kunst som utviklet seg på Spetses er de renoverte spetsiske perlemosaikkene som dekorerer de trange gatene og kvarterene (i fortiden dekorerte de også Omonia i Athen), tradisjonell trebåtbilding i havnene, veving av tepper og tekstiler fra familieeigendommer, samt trekarving.

Armata

Den mest berømte av alle eventer på øya, både av religiøs og nasjonal viktighet, og som tiltrekker seg tusenvis av besøkende, er Armata. Høydepunktet av denne festivalen finner sted på den andre lørdagen i september, og er en rekonstruksjon av sjøkrigen 8. september 1822. Dette er en ekte folkebegivenhet, med deltakelsen av hundrevis av lokale, innerammet av et spesielt kulturellt program, som finner sted i løpet av uken foran rekonstruksjonen. Spetsesslaget er en av de største hendelsene i frigjøringskrigen.

Viktige mennesker innen skriving og kunst, gresk og utenlandsk, elsket, levde og ble inspirert på Spetses, og deltok til den kulturelle utviklingen til øya. Mellom første og andre verdenskrig var det spesielle personligheter som, til tross for vanskeligheter, gav med sitt arbeid en sterk base for utviklingen av øya.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer